pablo2

Blog: Drie tips om VOL voor de verandering te gaan die je wil

 07/02/2021

De meeste mensen die bij mij in coaching zijn, willen hun leven op een bepaald punt veranderen. Gaan hun thema’s aan en transformeren deze. Omdat je bepaalde patronen al je hele leven hebt, is tijd nodig om te transformeren. Iets wat je 40 jaar lang hebt gedaan, kun je niet in één sessie teniet doen.

Hierbij drie tips om je transformatie VOL te omarmen:

  • Tip 1: Kijk je overtuigingen recht in het gezicht aan! Wees je bewust van wat je al die jaren hebt geloofd, gedacht en gevoeld. Draai dan je (set aan) overtuigingen om. Doe je dat niet, dan verval je na verloop van tijd weer terug in je oude gewoontes.
  • Tip 2: Neem de regie over je eigen leven! Wees geen slachtoffer! Stop met anderen de schuld geven, stop met klagen over je leven, rechtvaardig niet bepaalde dingen die je doet, waarvan je weet dat ze je niet verder helpen. Gedraag je, denk en voel zoals je wilt leven!
  • Tip 3: Beloon jezelf! Stimuleer jezelf! Wat is voor jou een cadeau als jij je doel hebt behaald? Is dat een taartje, jezelf verwennen met een cursus? Een middag vrij en alleen maar lezen? Wat het ook is, belonen hoort erbij!

Ik deel nog graag een persoonlijk -recent- voorbeeld van mijzelf…

Koemelk & kristalsuiker

In 2008 kreeg ik het advies van een osteopaat om te stoppen met de volgende voedingsmiddelen, te weten koemelk en kristalsuiker. In die tijd had ik erg veel last van mijn spastische darm waarbij zij mij vroeg “heb je ooit weleens een volwassen koe gezien die koemelk drinkt?”. Daarop moest ik natuurlijk nee zeggen. Wat hij dan wel eet? Alleen maar gras! En zakt hij door zijn hoeven? Met andere woorden, kan hij zijn eigen gewicht dragen? Ja! Zonder melk te drinken (want dat doen alleen kalfjes)? Nogmaals… ja.

Afvallen

Ik werd me vanaf dat moment (pijnlijk) bewust van wat ik at. En hoeveel suiker en koemelk daarin zat. Kant en klare maaltijden, even opwarmen in de magnetron, chips, soepen met kaas erin (waarom???). Door de ingrediënten op de etiketten te lezen, kwam ik tot deze enige, juiste conclusie: ik moet terug naar de basis! Aardappelen, groenten & vlees. Zelf de ingrediënten kopen en een maaltijd koken. Het had effect, en hoe! Ik verloor ineens 10kg aan gewicht, terwijl dat niet eens het doel was.

Tot 2012 ging het goed

Toen werd ik zwanger en nam mijn lichaam het over. Zo leek het, althans. En na de zwangerschap lukte het me ineens niet meer om zo gedisciplineerd met voeding om te gaan. Vooral tijdens vakanties ging ik helemaal los, dan mocht het van mezelf. Met als gevolg aan het einde van de vakantie weer last van mijn buik.

Stiekem kwam ik ook weer aan

Dat ging me tegen staan. Mijn broeken paste ik wel maar zaten net te strak. Dat mocht anders. Jarenlang had ik het zelf geprobeerd door gezond te koken en te eten. Maar het lukte niet zelf.

Een nieuw besluit

Dus nu besloot ik, in januari 2021, om iemand in te schakelen die me erbij helpt. Ik kreeg een dieet bestaande uit groenten, rauwkost en nog meer groenten. Flexitarisch zogezegd. De eerste week wist ik niet hoe ik alle hoeveelheden weg moest krijgen. Ik zette door! Na 2 weken vond daar het eerste weegmoment plaats. YES! 1kg afgevallen! Wow… Dat smaakte naar meer. Na 4 weken was dat al bijna 4kg en was mijn omvang ook afgenomen (navel/ taille/ armen en benen).

Heb je nog ‘gesmokkeld’?

Vroeg mijn voedingscoach? Euh ja, ik ben te eerlijk en open, ik zeg het gewoon. Ja, ik heb gesmokkeld. Met borrelen, alcohol voornamelijk. Ondanks het cheaten was ik wel behoorlijk afgevallen (streven was 1kg per 2 weken). Wat als je nu eens even geen alcohol drinkt en alleen eet wat op de lijst staat? Hmmm, dat triggerde mij, dus ik hield er meer rekening mee. Totdat het weekend was, een biertje op vrijdagmiddag, een wijntje op zaterdag en zondag. Wat lekkere borrelhapjes. Overdag keurig mijn dieet volgen, maar ook het borrelgedrag intact houden. Gezellig…

Ik wilde het zo graag!

Maar helemaal committen lukte me dus ook niet! Want ik geloof hem wel. Wat als ik dat biertje, wijntje niet neem? Wat als ik nee zeg tegen dat blokje kaas en worst en gewoon wat rauwkost neem. Wat als ik nee zeg tegen afhaal eten en gewoon mijn groenten klaar maak. Wie weet wat dan gebeurt? We spraken erover. Hij weet dat ik coach ben en projecteerde. Wat als ik een klant heb die niet helemaal betrokken is. Die wel wil veranderen. Maar toch niet helemaal?

Dus toen besefte ik ineens. Het is niet alleen een fysiek proces. Ook een mentaal proces

Want blijkbaar heb ik ook de overtuiging dat het gezellig is om samen een glaasje te drinken en wat te borrelen. Ik ben dan de party-pooper als ik met mijn groenten aan kom zetten. Of een kopje thee. Is mijn overtuiging. Hmmm… Interessant thema dit.

Vervolgens luisterde ik naar een luisterboek van T. Harv Eker (Secrets of the millionaire mind). Hij vergelijkt in dit boek de rijke met de arme mensen. Het stuk waarin ik terecht kwam, heette “Blame, complain and justify”. De drie zaken die slachtoffers veel doen (om juist in hun slachtofferrol te blijven). Heb je weleens een rijk persoon getroffen die zich als een slachtoffer opstelde? Nee. Je kan het niet beiden hebben: een slachtoffer én rijk zijn!

Ik ging dit even toepassen op mijn eigen situatie

  • Blame – mijn partner kocht voor zichzelf allemaal lekkere dingen. Om te borrelen. Lekkere hapjes en drankjes. En dan werd van mij verwacht dat ik daar vanaf moest blijven? Dat ik sterk genoeg moest zijn om daar “nee” tegen te zeggen?! Het ligt niet aan mij, het ligt aan hem (beschuldigen).
  • Complain – Ik ga toch niet drie maanden geen alcohol drinken!? Ik ben een volwassen vrouw en heb altijd aangegeven dat ik van een glaasje hou. Dus leuk zo’n dieet maar dat gaan we niet doen (klagen).
  • Justify – Ik voel me niet lekker, ben ongesteld, dan mag ik best wat chipjes (rechtvaardigen/ meer dan terecht dat ik het tot me neem).

Daar stond ik dan. Yep, slachtoffer. Duidelijke conclusie.

En nu? Aan de slag met de eerder genoemde stappen

  • Aan de slag met mijn overtuigingen t.a.v. eten en drinken en “gezelligheid”. Hiervoor heb ik een Psyck-K sessie geboekt binnenkort. Doel: ombuigen van de overtuiging dat het alleen gezellig kan zijn met een glas alcohol en borrelhapjes.
  • Aan de slag met mijn slachtoffergedrag en regie nemen over mijn leven. De ander of mijn omgeving is niet de schuldige. Stoppen met klagen. Stoppen met het rechtvaardigen van gedrag, het goedpraten daarvan. Ik ben -echt- de enige die het kan veranderen.
  • Mezelf belonen! Ik wilde een paar kilo afvallen. Waarmee beloon ik mijn goede gedrag wat resulteert in meer kilo’s eraf? Een nieuwe sportbroek voor het vele sporten en hardlopen wat ik tegenwoordig doe en een nieuwe opleiding van Biologika die ik wil doen!

Een koe die alleen maar gras eet en niet door zijn hoeven zakt

Was destijds voldoende inspiratie om aan de slag te gaan met mijn gezondheid. Zelf verantwoordelijkheid te nemen! Nu weer…

Dit geldt natuurlijk ook voor veranderingen die jij wil in jouw leven! Wil je hulp hierbij? Neem gerust contact met me op en we plannen een gratis (online) kennismakingsgesprek.

Neem gerust contact op voor een (online) kennismakingsgesprek

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier