pablo2

Blog: Ik wil weer in mijn eigen bak terecht komen, wil je me helpen?

 28/11/2023

De eerste keer dat ik dit hoorde, dacht ik “waar heeft ze het over”? Totdat het kwartje viel. Ze had het over de bakken van de fontein. Symboliek voor je eigen plek in het systeem. Els van Steijn schreef het boek De fontein (vind je plek) dat in 2016 is uitgegeven. Inmiddels is een tweede boek (maak wijze keuzes) en een derde boek (vier je leven) van de fontein verschenen. In deze blog een boekreview van haar eerste boek.

Ik krijg veel mails en appjes met een foto van het boek van Els erbij en de vraag “Ken je deze al”?

Jazeker, staat in mijn boekenkast. De opvolger ernaast. Het boek las ik onderweg naar Zwitserland een paar jaar geleden. Met in mijn achterhoofd de achturige reis en hoe ga ik deze uren overbruggen, leek dit boek me wel een goed plan. Naast de vijf andere boeken die ik had ingepakt, haha.

De fontein

Els van Steijn heeft een prachtige metafoor gevonden voor systemisch werk. Je hebt een fontein en via verschillende bakken, zowel horizontaal als verticaal geplaatst en die met elkaar in verbinding staan, wordt het water afgevoerd naar beneden. Op het moment dat jij op je plek staat in het systeem stroomt het water goed door. Dat betekent dat jouw leven zich in een “flow” bevindt, het lijkt als vanzelf te gaan.

Maar komt het voor dat je bijvoorbeeld in de bak tussen je vader en moeder in staat, bijvoorbeeld doordat je moeder op een jonge leeftijd overleed en je de moederrol op je nam voor je broers en zussen, dan stroomt het niet. Want naast je vader staan, heeft een andere energie dan in de bak onder hem staan. Je neemt andere verantwoordelijkheden aan dan die bij jouw bak als kind horen. Zo geldt dat voor alle relaties in het systeem. Soms dalen ouders een bak naar beneden af, zijn ze gevoelsmatig een van de kinderen in plaats van de ouder, dan stroomt het ook niet. Els legt precies uit wat er dan gebeurt met je plek. De ondertitel van het boek is niet voor niks “vind je plek”.

En plek is weer metafoor voor bak…

Klik hier om de boeken van Els op haar website te bekijken

Prachtige quotes

Staan in het boek de fontein. Ik noem een voorbeeld die me tijdens de reis al aansprak. “Als je met je hoofd praat, zul je spreken het hoofd van de ander. Als je vanuit je hart praat, zul je hun hart raken. Zul je spreken vanuit je ziel, bereik je hun ziel.” Een paar maanden terug schreef ik deze quote op de flipover van de ruimte waar ik de Opstellingsavond organiseerde. Het resoneerde bij iedereen.

Een bron van inspiratie dit boek de Fontein

Zo staat in het boek omschreven dat de ogen van de groep staan voor de ogen van je moeder. Hoe vaak mensen het niet super spannend vinden hun verhaal te vertellen aan de groep. Dat de rol die je hebt ook nog eens uitmaakt.

Zo had ik eens een trainer als klant die vaak genoeg zelf voor de groep had gestaan. Tijdens een Opstellingsavond; op het moment dat zij daar in hoedanigheid van zichzelf stond, in al haar kwetsbaarheid en met haar probleem, voelde de groep direct anders aan. Ze werd bij aanvang direct emotioneel. Dit zie ik bij veel klanten gebeuren. Zie bijgevoegde tekst uit het boek van Els. Herkenbaar?

Ook is Els van Steijn regelmatig te gast bij podcasts. Zie deze twee (#85 van de Kukuru podcast):

Beluister hier podcasts waar Els van Steijn te gast is

Natuurlijk kan ik je helpen, vertelde ik mijn klant

Ik kan je begeleiden in het vinden van je eigen bak, jouw plek binnen jouw systeem. En zo geschiedde. Tijdens de Opstellingsavond bleek dat gezien mocht worden wat voor een last haar vader droeg, waardoor hij niet bij zijn gezin kon zijn (mentaal). Haar moeder had iets meegemaakt wat zo traumatisch was, met alle gevolgen van dien. Haar broer, die ondanks dat zij ouder was, voor haar opkwam en tegelijkertijd haar in zijn schaduw liet staan. Nadat het lot van vader en moeder gezien waren, ontstond er rust in het gezin en kwam ze automatisch in haar bak te staan. Magisch!

Een andere klant van mij wilde onderzoeken hoe hij en zijn drie broers stonden ten aanzien van hun ouders. Hij gaf aan dat hij en zijn broers in de juiste bakken stonden, dat dat geen probleem was. Maar dat het ging om de relatie met de ouders. Ik vroeg hem om iedereen in de ruimte een plekje te geven. We werkten op dat moment aan tafel met playmobiel. Zijn drie broers stonden naast elkaar, met een afstand tot mijn klant die op zijn beurt recht tegenover zijn ouders stond. Ik vroeg hem als eerste om de situatie eens te observeren: wat valt je op? Het viel hem op dat hij en zijn broers van elkaar gescheiden stonden. Een mooie start van zijn onderzoek.

Op een bewust niveau kun je denken hoe het zit. Op een onbewust niveau (zet maar neer in de ruimte waarbij je niet nadenkt maar doet) laat zien hoe de situatie werkelijk is. En daar kan mee gewerkt worden. Het lezen van een dergelijk boek kan je heel veel kennis en inzicht geven in je eigen situatie. Ook dan is het fijn om een professional te raadplegen als er vragen bij je op komen. Dat doe ik ook!

Voel je vrij om bij vragen contact op te nemen

Neem contact op of kijk bij mijn (familie)opstellingen aanbod

Meld je aan voor de Opstellingsavonden

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Boekreview: It's not your money geschreven door Tosha Silver

Lees dit bericht

Wat te doen bij PLOTSELINGE boosheid? De remedie vind je in deze blog...

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier