pablo2

Boekreview: "De maat van het hart" door Bert Hellinger

 06/02/2023

Een paar weken terug werd ik door een klant van mij geattendeerd op dit boekje. Hij zei me "je kent vast dat boekje van Bert" en moest eerlijk zeggen, dat dat niet het geval was. Ik was getriggerd en ging even googlen. Ik roep altijd dat het boek van bijvoorbeeld Els van Steijn erg theoretisch is, mooi geschreven en volledig, dat zeker! Maar voor mij soms te theoretisch. Ik merk dat ik meer "aan" ga als ik praktijkvoorbeelden hoor, lees of zie. Laat dit boekje nu vol met praktijkvoorbeelden staan. De ene opstelling gevolgd door de andere. Inclusief illustraties. Maar liefst 63 stuks. In dit boekreview over (familie)opstellingen ook een leuke oefening die je thuis zelf kunt doen.

Van ziekten, de dood tot aan leven

In het boek staan meerdere thema's. Een aantal voorbeelden van opstellingen die worden uitgelicht: 

  • De dood in de ogen kijken
  • Ik ben de juiste voor jou (moeder met een zwaar gehandicapt kind)
  • Ik laat je gaan met liefde (angsten en depressies)
  • De verschuiving (ongelukken als boete)
  • De plaatsvervanging


Zo op het eerste gezicht kan ik me voorstellen dat deze titels niks zeggen. De klanten komen met een vraag. Soms met als uitgangspunt een ziekte of aandoening. Van fysieke klachten/ ziekten tot aan psychische constellaties, zoals een depressie of eetstoornis zoals boulimia of anorexia. Het gaat over je plek innemen, schuld voelen (plaatsvervangend), de dood in de ogen kijken, acceptatie en veel meer. Het zorgt voor balans in het systeem.

Het mooie van dit boek, is dat het laat zien dat een goede opstelling niet lang hoeft te duren. Er is een opstelling bij waarbij Bert Hellinger de vraaginbrenger een paar vragen stelt en het daarbij laat. Wat zal het zijn geweest? Een kwartier? 

Lees mijn blog over de duur versus de diepgang van een opstelling

Opbouw van het boek

Het boek geeft 63 opstellingen letterlijk weer:

  • Als een vraaginbrenger, deelnemer of Hellinger wat zegt dan wordt dat letterlijk weergegeven
  • De opstellingen worden met illustraties weergegeven (zie foto)
  • Soms voegt Hellinger nog wat toe aan het einde om iedereen nog wat mee te geven omtrent bepaalde thema's


Het boek is door Jan Jacob Stam vertaald uit het Duits. Jan Jacob Stam heeft het systemisch werken geintroduceerd in Nederland. Hij is de grondlegger van het Bert Hellinger Instituut Nederland. Zie zijn website.

Enkele voorbeelden van thema's die Bert Hellinger toelicht in het boek

Zelfmoord en zelfmoordpogingen. We moeten achten dat het onvermijdelijk is en ook de enige mogelijkheid. Tussenbeide komen suggereert dat leven het belangrijkste is. Hij zegt letterlijk ook "Doorgaans pleegt iemand zelfmoord uit liefde". En geeft daarvan een voorbeeld.

De doden. Hierover zegt Hellinger dat in het systeem zowel levenden als doden horen. Dat is de reden dat onze overleden dierbaren maar ook overledenen uit het systeem, die niet zijn geëerd, hun plek moeten hebben.

Wanneer worden doden niet geëerd? Bijvoorbeeld bij een miskraam of een kindje dat is overleden in het gezin. Het verdriet is vaak zo intens en heftig dat de boodschap vaak is "praat er maar niet over, dan is het er ook niet". Of bij daderschap: bijvoorbeeld als een van de familieleden "slecht" is geweest tijdens de oorlog. 

Hellinger zegt daarnaast dat als de doden erkend zijn, ze opgenomen zijn en een goede werking voor ons hebben gehad, zij zich terugtrekken. Het vasthouden van de doden verstoort deze beweging van terugtrekken. Ook hier gaat het om balans.

Herkenbaar? Bij mij in het gezin zeker. Zie ook mijn blog die ik daarover schreef.  

Kun je iets voelen voor iemand die niet heeft geleefd? Lees hier mijn blog over mijn broertje

Wat vond ik van dit boek?

Ook al is mijn werkwijze bij het begeleiden van opstellingen anders dan bij Bert Hellinger, ik las het boek in een mum van tijd uit. De praktische voorbeelden, inclusief de illustraties spraken tot de verbeelding. Ook was ik positief verrast door de simpliciteit van bepaalde opstellingen: less is more. Daar sprak zoveel kracht uit. 

Een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in opstellingen en die bij zichzelf ook wat dieper wil kijken. Want daar nodigt dit boek je ook toe uit!

Bekijk het boek van Bert Hellinger op bol.com

Doe deze oefening thuis

In het boek/ tijdens de opstellingen kwam een paar keer terug dat je datgene of diegene mag gaan aankijken! Is het je ziekte, de dood die om de hoek komt kijken of zaken die je mag accepteren? Een situatie, een gemis, je verlangen? Hij geeft aan dat als je het aankijkt, "het" tenslotte zachter en warmer wordt omdat het is gezien. 

De volgende oefening is op dit boek van Bert Hellinger geïnspireerd:

Ga ergens zitten of liggen (bijvoorbeeld de bank of je bed) en stel je dan voor dat hetgeen je mag aankijken bij je ligt. Dit kan je ziekte zijn, rouw of verdriet, een bepaalde situatie, een persoon. In ieder geval iets dat je niet wenst aan te kijken en waarvoor je -bijvoorbeeld- hard gaat werken om het uit de weg te gaan. Wat gebeurt er als je ermee in bed ligt?

Mag je hetgeen gebeurt even toelaten?

Wat gebeurt er na een tijdje? 

Het idee is dat het in eerste instantie heel groot of indrukwekkend aanvoelt, dat je er (weer) van weg wil gaan. Blijf er echter naar kijken en mochten er emoties komen, laat maar gebeuren. Wat gebeurt er dan na een tijdje? Is het dan nog steeds zo groot en/ of indrukwekkend? 

Deel gerust je ervaringen met me, mocht je dat willen

Een keer aanwezig zijn bij de Opstellingsavonden van Sprankelend aan de Slag?

Dat kan!

Maandelijks worden de Opstellingsavonden georganiseert met elk kwartaal een "bijzondere" avond. Waarbij ik voel voor wie een opstelling noodzakelijk is. Ook is het mogelijk om een 1-op-1 opstelling bij mij in de praktijk te doen of een prive Opstellingsavond te organiseren. Bekijk de data & opties gerust op deze website. En heb je vragen? Stuur me een berichtje via de website (contactformulier) of via de Whatsapp button rechtsonder!

Check hier de data en opties voor de Opstellingsavonden

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier